ASANSÖR PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ
Öncelikle 15 TEMMUZ 2016 günü meydana gelen darbe girişimini kınıyor şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu olay göstermiştir ki demokratik, laik cumhuriyetimize sahip çıkmak en büyük görevimiz olmalıdır.
Bu yazıyı aslında 29 HAZİRAN 2016 tarihinde yayımlanan 2014/33/AB asansör yönetmeliği hakkında yazacaktım. Fakat 27 OCAK 2016 tarihinde yayımlanan PGD yönetmeliği ile ilgili çok sayıda firmadan şikayet gelince ASANSÖR PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ kısaca PGD ile ilgili yazmaya karar verdim.
ASANSÖR PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ YÖNETMELİĞİ yayımlandıktan sonra denetime çıkan il müdürlükleri bu yönetmelik gereği firmalarımıza çok sayıda denetim yaptılar. Denetimlerin kurulan alo şikayet hattı, dilekçe veya bakanlığın web sitesinden yapıldığı görülmektedir. Bu şikâyetlerde asansörü monte eden firmaya ve bakımcı firmaya il müdürlükleri haber vererek önce il müdürlüğü ekipleri kontrol yapmakta eğer asansör güvensiz ise TSE veya başka bir onaylanmış kuruluş kontrole gitmektedir. TSE veya başka bir onaylanmış kuruluşun kontrolünden sonra denetim faturası asansör monte eden firmaya gönderilmektedir. Bu fatura tutarı 1700 tl civarındadır. Öncelikle bu rakamı kim neyi dikkate alarak belirlemiştir? Muayene ücretlerini, birim doğrulama ücretlerini düşündüğümüzde rakam çok yüksektir.
Ayrıca bana iletilen şikâyette güvensiz bulunan bir asansöre 15.000 ile 27.000 TL’ye varan cezalar yazıldığı görülmektedir. Asansör fiyatlarını düşündüğümüz de yazılan cezaların kusur oranlarına göre çok yüksek olduğunu görmekteyiz. Eğer cezalar ile sektörün hizaya getirilmesi düşünülüyorsa gerçekten çok yazık olur. Her defasında ürünler içerisinde en fazla cezayı asansör sektörüne yazılıyor şeklindeki övünmeler de yine bizleri üzmektedir.
Ayrıca yine denetimler esnasında eğer asansörü monte eden firma bakımını yapmıyorsa bunun ispat yükümlülüğü asansör monte edene aittir denilmektedir. (PGD madde 5 13. Fıkra) Yani siz bir asansör monte ettiniz asansörü bakımını bina yönetimi size yaptırmak istemiyor sizde doğal olarak zorla bakım yapamayacağınıza göre binadan yazılı bir evrak alıyorsunuz ya da noterden sorumluluğum yoktur diye yazı gönderiyorsunuz. Evrakları aldınız fakat unutmayınız 3 yıl 5 yıl sonra şikâyet halinde yine o asansörden sorumlu tutuluyorsunuz. Çıkan eksiklerin montajdan değil bakımdan kaynaklandığını ispat etmek de PGD madde 5 13. Fıkraya göre asansör monte edenin sorumluluğundadır. Nasıl ispat edeceksiniz? Çünkü bize iletilen örneklerde ispat için firmalarımızın çok zorlandığı görülmektedir. Hâlbuki ispata gerek yok ki bir eksiğin montaj mı bakımdan mı kaynaklandığı denetime giden heyet tarafından tespit edilebilir. Ayrıca ispat yükümlülüğü kusuru bulanın olmalıdır.
Asansör piyasa gözetimi ve denetimi yönetmeliğinin geçiş maddesi olan EK I durum tespit raporu maddesi 27 TEMMUZ 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Bakımını üstlendiğiniz asansörler için doldurmanız gerekli. Bu formun doldurulması da ayrı bir muamma. Geriye dönük asansör eksikliğimi yazılır.
Asansörleriniz için almış olduğunuz yeşil etiket, onaylanmış kuruluştan alınan modül G belgeleri piyasa gözetimi ve denetimi yapılmasına engel değildir. Bana iletilen şikayetin birinde asansör firması şikayete konu olan asansöre hem yeşil etiket almış, hem de modül G fakat yine ceza yemekten kurtulamadı. Bu şu demek asansörü monte eden asansör firması kontrol etmiş, muayene kuruluşu kontrol etmiş, belediye kontrol etmiş (yapıya uygunluk) ve onaylanmış kuruluş kontrol etmiş ama yine asansörde eksik bulunmuş ve ceza yazılmış. Gülermisin ağlarmısın.
Sonuç olarak önce hepimiz kendimize bir bakıp çeki düzden vermeliyiz, uygunluk beyanlarını imzalarken 2 kere düşünmeli asansör kontrollerini düzgün yapmalı ve standartları mevzuatı iyi bilmeliyiz. Derneklerimiz bu konularda eğitimler düzenlemelidir. Malzeme imalatçıları da yaptım sattım dememeli onlarda mevzuata uygun ürünler üretmelidir. Muayene kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlar asansörleri doğru düzgün kontrol etmelidir. Devletimizde sektörü düzenlemenin tek aracının para cezaları olmadığını bilmeli asansör monte eden ve bakım hizmeti veren firmalarımızı adam yerine koymalı ön yargı ile hareket etmemelidir. Hepimiz özeleştiri yapmalı ve sektörümüzü geliştirmek için çalışmalıyız.
ARİF BAR /MAKİNE MÜH.
AR&ME MÜH. PROJE EĞT. DANIŞMANLIK
RÜZGÂRLI CD. NO: 16/132 ULUS/ANKARA
TEL: 0312 309 11 91
GSM: 0 506 700 11 91