GARANTİ BELGESİ
28.11.2013 tarihli, 28835 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 56 ncı maddesi uyarınca, Garanti belgelerinden, Bakanlık onayı kaldırılmıştır.
Bu tarihten sonra Kanun’un Geçici 1 inci maddesinde; “Bu kanunda öngörülen yönetmelikler yürürlüğe girinceye kadar, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelik ve diğer mevzuatın, bu kanuna aykırı olamayan hükümleri uygulanır.” hükmü gereği, yeni yönetmelik yayımlanıncaya kadar, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik eki listesinde yer alan ürünleri imal veya ithal eden, üretici veya ithalatçı firmalar tarafından Bakanlık izin tarihi ve sayısı hariç olmak üzere (Bakanlık onayı olmaksızın), garanti belgesinin düzenlenmesi ve tüketicilere verilmesi gerekmektedir.
Yeni Yönetmelik yayımlandığı tarihten itibaren, yönetmelikle belirlenecek garanti belgesinde bulunması gereken hususlar göz önünde bulundurularak, firmanızca düzenlenecek garanti belgelerinde bu hususlara uyulması gerekmektedir.
Yeni Kanun’un 58 inci maddesi gereği; “Üretici veya ithalatçılar, yönetmelikte belirlenen mallar için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi almak zorundadır.”
Yeni yönetmelik yayımlanan kadar, mevcut Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik eki listede yer alan ürün gurupları için Bakanlıkça onaylı satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınması zorunludur. Yeni Kanunla satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınmamasının cezası yüz bin Türk lirası, kurulmayan her servis istasyonu için de on bin Türk lirası idari para cezası uygulanması öngörülmüştür.
ASANSÖR FİRMALARI 24 HAZİRAN 2015 TARİHİNDE YAYIMLANAN ASANSÖR İŞLETME, BAKIM VE PERİYODİK KONTROL YÖNETMELİĞİ nin ekinde bulunan garanti belgesini düzenleyip müşterilerine vermek zorundadır.